7 invataturi ale lui Iisus Hristos:
Invatatura 1 - Lepadarea de ego
Copyright © 2008 Almeea - Site de spiritualitate. Toate drepturile rezervate.
E-mail: contact@almeea.com
Ce ar trebui sa faca cineva care vrea sa urmeze aceasta cale a lui Iisus? „Sa se lepede de sine”, care nu inseamna in niciun caz sa se sinucida, cum s-ar putea interpreta la prima vedere aceste cuvinte. „Sa se lepede de sine” semnifica renuntatea la propriul ego. Dar atentie: aceasta renuntare nu inseamna neaparat a fi altruist, in sensul obisnuit pe care multi oameni dau acestui cuvant. Uneori, altruismul poate ascunde manifestari foarte subtile ale egoului. De exemplu, cineva poate ajuta pe alt om, in mod dezinteresat, doar pentru scopul de a obtine o rasplata divina dupa moarte. Aceasta este o forma de egoism foarte subtila, care nu are nimic de-a face cu manifestarea divina autentica. Renuntarea la propriul ego inseamna a nu te mai identifica cu trupul pe care il ai, cu mintea pe care o ai, cu numele pe care il ai. Nu ai de ce s-o faci. Gandeste-te putin: trupul nu este al tau, a fost creatia parintilor tai; mintea nici ea nu este a ta, pentru ca limbajul, ideile, educatia le-ai luat de la altii, ti-au fost date de parinti, scoala, religie, invataturile altor oameni. Nu te mai identifica cu ele; foloseste-ti trupul si mintea care ti-au fost date doar ca un vehicul in calatoria spirituala. Gandeste-te ca te afli intr-un tren si calatoresti; poti spune vreodata ca tu esti trenul? E total absurd. Doar calatoresti cu trenul: odata ce ai ajuns la destinatie, cobori din tren si gata. La fel ne spune si Iisus in minunatele sale cuvinte: renunta la ego, nu te mai identifica cu trupul si mintea pe care le ai, caci datorita egoului nu poti atinge calea divina.

„Sa-si ia crucea in fiecare zi”. Aceste cuvinte sunt in legatura cu cele de dinainte si semnifica urmatoarele: cel ce vrea sa urmeze calea spirituala a lui Iisus trebuie sa-si „crucifice” in fiecare zi ego-ul. Ego-ul este cel mai puternic element din lumea aceasta; cu el te intalnesti zilnic, chiar in fiecare clipa. Te jigneste cineva, imediat ego-ul isi face aparitia; te lauda cineva, imediat ego-ul „se umfla in pene”. Oricand si oriunde el este prezent. Dar el singurul obstacol in evolutia spirituala, si de aceea Iisus ne spune sa scapam de el.
Timp de 7 zile, pana in ajunul Invierii, vom prezenta zilnic 7 invataturi ale lui Iisus Christos, comentate din perspectiva spirituala a realizatorilor acestui site. Aceste comentarii incearca sa pastreze caracterul original a ceea ce a vrut cu adevarat Iisus sa transmita omenirii, sa prezinte vorbele Mantuitorului cu adevarat divine intr-o maniera care sa fie inteleasa de toti.

„Cine vrea sa Ma urmeze, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi”. Ce vrea sa ne spuna Iisus cu aceste cuvinte? „Cine vrea sa Ma urmeze”, adica cine doreste sa urmeze calea spirituala a iubirii pe care o propavaduieste Iisus in lume. In intreaga lume exista mai multe cai spirituale de atingere a divinului; una dintre acestea este calea crestinismului, care este o religie a iubirii, rugaciunii si pacii.