Misteriosul conte de Saint-Germain
Misteriosul personaj pe care noi il cunoastem acum drept contele de Saint-Germain a fost pentru prima data identificat in 1710 ca fiind marchizul de Montferrat. Zarit in Venetia de muzicianul Rameau si de doamna Gergy, din inalta societate pariziana, acestia spun ca avea infatisarea unui barbat aflat intre 40 si 50 de ani. O infatisare pe care si-o va pastra toata viata, oficial decedand in 1784.

Cu toate acestea, multi oameni sint de parere ca el nu a trecut niciodata in eternitate. Pentru ei, acest personaj enigmatic a devenit cunoscut drept "Saint-Germain Nemuritorul". Originea lui Saint-Germain nu a fost niciodata dezvaluita, nici macar de cei carora le incredintase secretul sau. Pe tot parcursul vietii, el a aratat ca un om intre doua varste, cu o constitutie fizica solida si o inaltime medie. Era un excelent povestitor si avea abilitati impresionante. Astfel, putea sa creeze bijuterii superbe, avea cunostinte temeinice in domeniul muzicii si artei si prepara potiuni despre care sustinea ca erau elixirul tineretii. Nu a fost nicicand vazut mancand sau band, insa se bucura de compania femeilor si se invirtea in cercurile aristocratiei. Parea sa nu imbatrineasca niciodata. Perioada sa de celebritate este cuprinsa intre anii 1750 si 1760, pe care i-a petrecut la Paris.

Rolul sau principal era acela de spion pentru regele Ludovic al XV-lea. Totusi, prietenia sa cu regele i-a adus multi dusmani din cadrul guvernarii franceze, astfel ca a fost fortat sa fuga in Anglia. A reaparut in Rusia, ca fiind generalul Soltikov, si a jucat un rol important in rascoala din 1762. La inceputul guvernarii lui Ludovic al XVI-lea, a reaparut la Paris si, prin intermediul unei vechi prietene, contesa d'Adhemar, a inaintat un avertisment reginei Maria Antoaneta asupra pericolelor care amenintau monarhia franceza. Saint-Germain a incercat sa-l vada personal pe rege, insa politia avea ordine din partea preotului acestuia sa il captureze. Din nou, Saint-Germain a disparut fara urma. Se pare ca a cautat refugiu la castelul contelui Charles de Hisse-Cassel, din ducatul Schlesing, Austria. Se spune ca i-a dezvaluit contelui multe dintre secretele sale, dar, in 1784, Saint-Germain pur si simplu se saturase de viata si murise. Cu toate acestea, nu exista niciun document oficial care sa-i ateste moartea si nici o piatra funerara care sa ii poarte numele.

I-a lasat contelui toate documentele, intre care multe priveau francmasoneria, dar, asemenea lui Ludovic al XV-lea, Charles nu a dezvaluit niciodata vreun detaliu despre trecutul adevarat al lui Saint-Germain. Si, intr-adevar, desi pretindea ca era intristat de moartea lui Saint-Germain, nu parea chiar atat de afectat, dupa cum sustineau o serie de comentatori. Exista chiar o teorie, conform careia contele ar fi fost implicat in inscenarea mortii acestuia.

Evident, s-au inregistrat relatari ulterioare despre Saint-Germain. in 1786, a intalnit-o pe imparateasa Rusiei si, in 1788, se pare ca era reprezentantul oficial al Frantei la Conventia Mondiala a Francmasonilor. Contesa d'Adhemar a afirmat ca si-a intalnit vechiul prieten in 1789, 1815 si 1821 si ca, de fiecare data, parea sa nu fi imbatranit deloc. Contele de Saint-Germain a continuat, dupa cum se spune, sa influenteze societatile secrete si se poate sa fi fost chiar un calauzitor al rozicrucienilor.

Asadar, cine era straniul personaj? Parizienii care nu-l agreau spuneau ca era fiul unui evreu numit Aymar, sau al unui evreu alsacian, pe nume Wolff. Totusi, la acea vreme, se credea ca Saint-Germain era fiul natural al vaduvei regelui Carol al II-lea al Spaniei, Marie de Neubourg. Un studiu recent a avansat ideea ca se poate sa fi fost chiar unul dintre fiii principelui Rákóczi al II-lea al Transilvaniei. Acesta si-a incredintat copiii imparatului Austriei pentru a fi crescuti de el, insa se spune ca unul dintre ei ar fi murit la o varsta frageda.

Acum se ia in calcul posibilitatea ca, de fapt, acest copil sa fi fost crescut de o familie din micul tirg San Germano din Italia. Asa s-ar explica provenienta numelui Saint-Germain. Totusi, unii, in special cei implicati in miscarea teozofica, cred ca e posibil ca Saint-Germain sa fi fost unul dintre "marii maestri", trimis spre a le atrage atentia oamenilor ca apucasera pe o cale gresita in viata. Se crede ca este posibil ca el sa mai hoinareasca pe pamant, asteptind momentul potrivit pentru a reaparea si a sfatui omenirea aflata la ananghie. Totusi, pina atunci, personajul enigmatic cunoscut drept contele de Saint-Germain va ramine un mister.
Copyright © 2008 Almeea - Site de spiritualitate. Toate drepturile rezervate.
E-mail: contact@almeea.com